Οι λαχανοντολμάδες του άντρα μου

 

Θυμάμαι ήμασταν στην πρώτη φάση της σχέσης μας με τον τότε σύντροφο και σήμερα σύζυγο,  όταν του ανέφερα πως ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά ήταν, είναι και θα είναι οι λαχανοντολμάδες. Πρέπει να του είπα πάνω στην κουβέντα κάποια ατάκα του τύπου “Άμα μου μαγειρέψεις λαχανοντολμάδες, μπορεί και να σε παντρευτώ” γιατί από τότε εκείνος πάντα θυμόταν ότι μου είχε υποσχεθεί μια μέρα να μου φτιάξει λαχανοντολμάδες.

Σχεδόν επτά χρόνια μετά ήρθε αυτή η μέρα που μου ανακοίνωσε: “Την υπόσχεση μου θα την κρατήσω, έστω και μετά από επτά χρόνια!”. Και βάλθηκε να φτιάξει τους πρώτους του λαχανοντολμάδες. Κι επειδή τους έκανε πολύ ωραίους, θέλω να μοιραστώ τον τρόπο παρασκευής τους μαζί σας. Πιστέψτε με, είναι αρκετά εύκολο φαγητό, παρά τα όσα μπορεί να έχετε δει ή ακούσει.

Υλικά για περίπου 15 λαχανοντολμάδες μεσαίου μεγέθους:

Ένα μεσαίου μεγέθους πράσινο λάχανο

2 φλιτζάνια ρύζι

Μισό κιλό ανάμεικτο κιμά

2 ξηρά κρεμμύδια και 1 φρέσκο κρεμμυδάκι

Λίγο ελαιόλαδο

Μυρωδικά (αλάτι, πιπέρι, ρίγανη)

2 αυγά & 2 λεμόνια για το αυγολέμονο στο τέλος

Εκτέλεση:

Πλύντε το λάχανο σας και βάλτε το μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει.

Όσο το περιμένετε, ξεκινήστε να κόβετε τα ξηρά κρεμμύδια και το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Στη συνέχεια μαζί με τα μυρωδικά και το ρύζι προσθέστε τα σ’ ένα μπολ στο οποίο μέσα θα έχετε ήδη βάλει τον κιμά. Ανακατέψτε καλά το μείγμα σας.

Περίπου 30-40 λεπτά αργότερα το λάχανο σας λογικά θα έχει μαλακώσει. Ώρα να το βγάλετε μέσα από το νερό (μην πετάτε το νερό στο οποίο έβραζε, θα σας χρειαστεί) και να το αφήσετε να στραγγίξει και λίγο να κρυώσει.

Μόλις μπορείτε να το πιάσετε ξεκινήστε αργά και προσεκτικά να το ξεφλουδίζετε και να τοποθετείτε τα φύλλα του σ’ ένα πλατύ πιάτο δίπλα σας. Όσο μεγαλύτερα κομμάτια καταφέρετε να έχετε, τόσο μεγαλύτερους και καλύτερους λαχανοντολμάδες θα κάνετε.

Πάρτε τα 2-3 λιγότερο τρυφερά κομμάτια του λάχανου σας και βάλτε τα στον πάτο της κατσαρόλας όπου στη συνέχεια θα βράσετε τους λαχανοντολμάδες σας.

Ήρθε η ώρα να αρχίσετε να φτιάχνετε τους λαχανοντολμάδες σας! Ανοίξτε το πρώτο μεγάλο κομμάτι και τοποθετείστε μια μέτρια ποσότητα μείγματος (σιγουρευτείτε πως ο κάθε λαχανοντολμάς δεν είναι ούτε πολύ ξεχειλισμένος και το λάχανο μπορεί να τυλιχτεί καλά, αλλά ούτε και σχεδόν άδειος, χωρίς πολύ μείγμα).

Αρχίστε να τοποθετείτε τους λαχανοντολμάδες σας στην κατσαρόλα σας και προσπαθήστε να τους βάλετε κάπως “στριμωχτά” για να διατηρήσουν το σχήμα τους και να μην έχετε απώλειες μείγματος κατά το βράσιμο τους.

Αφού τους έχετε τοποθετήσει όλους μες την κατσαρόλα σας, προσθέστε κάμποσο από το νερό που πριν έβραζε το λάχανο σας, μέχρι να τους σκεπάσετε. Στη συνέχεια πάρτε ένα γυάλινο, ανθεκτικό πιάτο και σκεπάστε τους. Βάλτε το καπάκι της κατσαρόλας από πάνω κι αφήστε τους να σιγοβράσουν και να μαλακώσουν για περίπου 30-40 λεπτά. Φροντίστε μέχρι το τέλος να έχουν ρουφήξει περίπου τα 2/3 του νερού που προσθέσατε.

Και ήρθε η ώρα για το αυγολέμονο σας. Αναμείξτε τα 2 αυγά και τον χυμό από 2 λεμόνια μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια προσθέστε αργά-αργά λίγο από το ζωμό που έχει απομείνει μες την κατσαρόλα από τους λαχανοντολμάδες. Φροντίστε ν’ ανακατεύετε διαρκώς και να μην ρίξετε όλο τον ζεστό ζωμό γρήγορα ώστε να μην σας κόψει το αυγολέμονο, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ ζωμού-αυγολέμονου.

Στη συνέχεια προσθέστε αργά-αργά το αυγολέμονο μες την κατσαρόλα με τους λαχανοντολμάδες. Ανακινήστε και προσπαθήστε να πάει παντού, σε όλους τους λαχανοντολμάδες.

Αφήστε το 5 λεπτά να σταθεί και σερβίρετε!

Καλή σας όρεξη!