“Καλωσόρισμα” της Πάολας Ρεβενιώτη

Ένα ακόμη σπουδαίο ντοκιμαντέρ από τη γνωστή ομάδα της πάντα ανήσυχης και δημιουργικής Πάολας Ρεβενιώτη. Αυτή τη φορά η ματιά της Πάολας μας ταξιδεύει στη Μυτιλήνη, στους τόπους που άνθρωποι από το 2015 μέχρι και σήμερα δοκιμάζονται καθημερινά και σκληρά. Είμαστε σίγουροι πως ξέρουμε πως ζουν οι πρόσφυγες στη Μυτιλήνη;

Ένα οδοιπορικό ζωής και θανάτου, χαράς και λύπης, ελπίδας και συγκίνησης, μα πάνω απ’ όλα αλήθειας για όσα βιώνουν πρόσφυγες και εθελοντές στους γνωστούς χώρους συγκέντρωσης του νησιού. Η Πάολα Ρεβενιώτη μοντάρει την εικόνα αλλά όχι τις εξομολογήσεις των ανθρώπων. Τους αφήνει να μιλήσουν ελεύθερα, να εκφράσουν όσα αισθάνονται και σκέφτονται, να μεταδώσουν ένα ατόφιο ωμό βίωμα το οποίο αξίζει ν’ ακουστεί στα πέρατα της οικουμένης.

Όλοι νομίζουμε ότι ξέρουμε, νομίζουμε πως καταλαβαίνουμε, μα πάντα υπάρχει περιθώριο για περισσότερες πληροφορίες, για καλύτερη επεξήγηση μιας κατάστασης. Καλώς ή κακώς, τα περισσότερα συμβάντα της ζωής δεν είναι άσπρα ή μαύρα, ούτε μπορούμε μονίμως να τα βλέπουμε από μια οπτική γωνία. Παρατηρώντας απ’ όλες τις πλευρές τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και τους ανθρώπους που περνάνε από μπροστά μας, δεν είμαστε απλά καλύτερα πληροφορημένοι, αλλά γινόμαστε σταδιακά καλύτεροι γνώστες της ίδιας της ζωής.

Και τελικά όσο περισσότερο κανείς γνωρίζει, τόσο περισσότερο μπορεί και να βοηθήσει.