10 λόγοι που ο Eros Ramazzotti παραμένει σταρ πρώτου μεγέθους!

Την προηγούμενη βδομάδα ο Eros Ramazzotti ήταν live στο Άμστερνταμ. Παρακολουθώντας το show του επί σκηνής έφτασα να συνειδητοποιήσω κάποια πράγματα γι’ αυτόν τον ιδιαίτερο καλλιτέχνη!

1. Θα σας φανεί αστείο αλλά με εξέπληξε ευχάριστα που ξεκίνησε τη συναυλία ακριβώς στην ώρα που είχε ανακοινωθεί! 20:15 έλεγαν τα εισιτήρια μας και 20:17 ακούστηκαν οι πρώτες νότες και η σκηνή φωτίστηκε! Το show άρχισε αμέσως! Επαγγελματίας κι αυτός και όλοι οι συνεργάτες του! Δεν χρησιμοποίησε καν σαν δικαιολογία τ’ ότι είναι ο Ramazzotti και κανείς δε θα του την έλεγε αν αργούσε κι ένα μισάωρο!

2. Το συνειδητοποιούμε ή όχι, ο Eros Ramazzotti έχει πατήσει αισίως τα 55! Ναι, δεν του φαίνεται και ίσως είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κάποιος εάν δε βάλει κάτω τις ημερομηνίες! Κι όμως βρίσκεται στον χώρο του τραγουδιού για πάνω από 30 χρόνια και τα περισσότερα απ’ αυτά απλά θριαμβεύει! Και για όσους πιστέψουν πως κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ποιοτική σκηνική παρουσία που είχε πολλά χρόνια πριν, τον προκαλώ να δει μια σημερινή ζωντανή εμφάνιση του Ramazzotti. Αυτός ο τύπος μπορεί να τραγουδάει και να παίζει ώρες την ηλεκτρική κιθάρα του πάνω στη σκηνή, χωρίς να χύσει σταγόνα ιδρώτα!

3. Η φωνή είναι ίδια και απαράλλαχτη εδώ και χρόνια, δεν έχει “σπάσει”, δεν έχει αλλοιωθεί καθόλου! Σε κάποιες στιγμές νόμιζα πως ακούω cd του! Απλά respect!

4. Το show του ήταν λιτό κι όμως απίστευτα εντυπωσιακό! Διάλεξε να παίξει πολύ με χρώματα και οπτικά εφέ (τα οποία άλλαζαν σε κάθε τραγούδι) και κατάφερε να δημιουργήσει εικόνες που ταίριαζαν πολύ με τους στίχους και το ύφος του κάθε τραγουδιού. Ένα μεγάλο μπράβο για την όλη παραγωγή και στους υπεύθυνους των οπτικών εφέ πάνω στη σκηνή! Επίσης, ένα μεγάλο εύγε για τα υπέροχα κοντινά του καλλιτέχνη στις γιγαντο-οθόνες. Και χιλιόμετρα μακριά να καθόσουν από τη σκηνή, τον Eros τον έβλεπες πεντακάθαρα και δεν έχανες τίποτα απ’ όλα τα μοναδικά που συνέβαιναν πάνω στη σκηνή!

5. Ντουέτα: Αλήθεια τώρα, του έχει ξεφύγει κανείς από τους μεγάλους καλλιτέχνες; Παίζει να έχει κάνει με όλους ντουέτο! Ξεκινάμε από τα μεγαθήρια της ιταλικής όπερας, τον Παβαρότι και τον Μποτσέλι και μετά πάμε στην ποπ-ροκ σκηνή. Ποιους να πρωτοπώ; Σερ, Τίνα Τέρνερ, Anastacia, Κάρλος Σαντάνα, Ρίκι Μάρτιν και πόσοι άλλοι ακόμη! Ποιος άραγε ποπ τραγουδιστής (πέρα από τις Σελίν Ντιόν και Μαράια Κάρεϊ που τις θεωρώ κατηγορίες από μόνες τους) έχει κάνει τόσα μοναδικά ντουέτα με τόσους πολλούς διαφορετικούς καλλιτέχνες; Άλλο ένα μεγάλο respect!

6. Η γλώσσα που επιλέγει να τραγουδήσει: Είναι γνωστό πως τόσα χρόνια τραγουδάει σχεδόν αποκλειστικά μόνο τραγούδια στα ιταλικά και στα ισπανικά. Ποιος λατίνος τραγουδιστής έχει γίνει τόσο διάσημος κι επιτυχημένος βρισκόμενος ουσιαστικά σε άρνηση να τραγουδήσει τουλάχιστον στα αγγλικά; Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά κανένας άλλος ακόμη κι από τους εξίσου μεγάλους σταρ ιταλόφωνους ή ισπανόφωνους, δεν απέφυγε να τραγουδήσει στα αγγλικά για να απευθυνθεί μουσικά σ’ ένα μεγαλύτερο κοινό! Κι όμως ο Ramazzotti το κατάφερε και λογικά θα το πάει έτσι μέχρι τέλους! Γιατί μπορεί και γιατί μέχρι τώρα το έχει πάει περίφημα!

7. Η επικοινωνία του με τον κόσμο: Είναι απίστευτα δοτικός και επικοινωνιακός και έχει διάθεση ακόμη και χιούμορ να κάνει, παρά τη “μελαγχολία” των περισσότερων τραγουδιών του! Όμως δεν ξοδεύεται άσκοπα σε κανέναν, φυλάει την ενέργεια του και τη μοιράζει ισόποσα σε όλους όσους ήρθαν να τον δουν από κοντά. Είναι έμπειρος αλλά όχι διεκπεραιωτικός, απλά έχει αυτός τον έλεγχο και βάζει τους κανόνες. Θα τον απολαύσουμε και θα τον χαρούμε αλλά πάντα θα υπάρχει απόσταση ανάμεσα μας. Γιατί αυτός είναι ο καλλιτέχνης και καλείται να μας δείξει τι μπορεί να κάνει κι εμείς είμαστε το κοινό του που ήρθε να τον δει και να τον ακούσει. Η σχέση μας όσο φιλική και θερμή κι αν γίνει, θα παραμείνει μέχρι το τέλος απολύτως επαγγελματική! Κι αυτή είναι η συμπεριφορά ενός σταρ!

8. Ο κόσμος τραγουδάει όλα τα γνωστά τραγούδια του, ακόμη κι αν δεν γνωρίζει ιταλικά ή ισπανικά, ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνει απόλυτα τι λένε οι στίχοι των τραγουδιών του! Με άλλα λόγια, τους έκανε όλους να απομνημονεύσουν τους στίχους του και να τους τραγουδάνε με πάθος κι ενθουσιασμό, κι ας μην γνωρίζουν τι ακριβώς αφορούν! Μάγκας!

9. Παρά τ’ ότι τα περισσότερα τραγούδια του δεν είναι χορευτικά, ο ίδιος οργώνει τη σκηνή, δεν ήταν λίγες οι φορές που χοροπήδησε ενώ τραγουδούσε και δε σταμάτησε στιγμή να μας μεταφέρει τη “δυνατή” ενέργεια του, ακόμη και τις στιγμές που βρισκόταν καθιστός πίσω από το πιάνο και τραγουδούσε τις μπαλάντες του. Αν με ρωτάτε προσωπικά, στο τέλος του show πρέπει να ήταν απόλυτα κουρασμένος αλλά και ικανοποιημένος γιατί ενεργειακά τα είχε δώσει όλα επί 2 ώρες! Μας έστελνε τα θετικά vibes του διαρκώς και η αποστολή του είχε ολοκληρωθεί: Ήμασταν όλοι γεμάτοι!

10. Ο Eros είναι ένας και δεν είναι μάλλον τυχαίο πως αυτό το όνομα το φέρει ένας από τους πιο αισθαντικούς τραγουδιστές των περασμένων και των νεότερων δεκαετιών!