“Υπομονή” του Daniel Clowes

Δε θυμάμαι από ποια φίλη blogger διάβασα για το συγκεκριμένο βιβλίο-κόμικ. Πέρασε τόσος καιρός από τότε που το παρήγγειλα και το εναπόθεσα στη βιβλιοθήκη μου μέχρι να “ρθει η ώρα του”. Η ώρα της “Υπομονής” έφτασε! Όποια μου έβαλε την ιδέα να διαβάσω αυτή την υπερφυσική ιστορία αγάπης, να είναι καλά όπου και να ‘ναι!

Η “Υπομονή” είναι η κύρια ηρωίδα και η πρωταγωνίστρια στην καρδιά του Τζακ, του κύριου ήρωα μας. Για χάρη της ο Τζακ θα κάνει τα πάντα, θα επιχειρήσει τα πάντα, θα φτάσει να χάσει τα πάντα! Θα δοκιμάσει να ταξιδέψει ακόμη και μες τον χρόνο απλά για να μη χάσει την Υπομονή από τη ζωή του! Η αγάπη που φτάνει σε άλλη διάσταση φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά στις σελίδες αυτού του βιβλίου!

Μια πανέμορφη ιστορία αγάπης, υπό τη διαρκή σκιά του φόβου και του θανάτου, μας θυμίζει πως κάποιοι άνθρωποι μπορούν να αγαπάνε για μια ζωή και να φυλάνε ως το πιο πολυτιμότερο αγαθό, το πρόσωπο που αγάπησαν και τους αγάπησε! Ο αριστοτεχνικός τρόπος με τον οποίο ο Clowes παντρεύει γεγονότα και πρόσωπα από το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον συμβάλλει μοναδικά στο να σκεφτούμε πως οι άνθρωποι παρά την ελεύθερη βούληση μας, κουβαλάμε ως κληρονομιά την προειπωμένη ιστορία μας που έχει δικαίωμα να βγει στο φως ώστε όλα να είναι όπως θα ‘πρεπε να είναι! Η αποδοχή της ύπαρξης του γραμμένου βιβλίου της ζωής μας ίσως μπορεί να μας οδηγήσει σ’ ένα ξέφωτο ηρεμίας και ειρήνης πρώτα και πάνω απ’ όλα με τον εαυτό μας!

Αυτό το βιβλίο θα είναι απόλαυση για όσους θέλουν να πιστεύουν πως η αγάπη είναι κάτι παραπάνω από κάτι που βόλεψε ή ήρθε τυχαία στη ζωή μας! Η αγάπη είναι απόφαση που μπορεί να κρατήσει μια ολόκληρη ζωή και γι’ αυτό πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με την αποδοχή και την υπομονή. Στο τέλος, τι είναι αγάπη, εάν δεν είναι η ευχή μας προς τον άνθρωπο που αγαπάμε να είναι καλά ό,τι κι αν αποφασίσει – κοντά μας ή μακριά μας;