“Ο Μικρός Πρίγκιπας” του Αντουάν ντε Σαιντ – Εξυπερύ

Το μικρό διαχρονικό αριστούργημα που μιλάει στις καρδιές μικρών και μεγάλων – κι ας είναι οι μεγάλοι που το διαβάζουν πολύ παράξενοι, κι ας αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στις περίεργες ιστορίες που διηγείται ο Μικρός Πρίγκιπας! Όσοι και όσες αποφασίσουν να διαβάσουν αυτή την ιστορία πρέπει να γνωρίζουν πως θα αναμετρηθούν πάλι και πάλι με τα παιδικά τους βιώματα, τις απόψεις και τα συναισθήματα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κάπου στη διαδρομή ως παιδιά και τα οποία γυρίζουν με μεγάλη ταχύτητα πίσω, σαν να λένε: “Να ‘μαι πάλι, επέστρεψα κι ας νόμιζες πως είχα φύγει για πάντα!”.

Πρόκειται για μια ιστορία ύμνο στην αγάπη και στη φιλία, στην ευθύνη του να αγαπάς κάποιον και να τον εξημερώνεις, ενώ αντιλαμβάνεσαι πόσο μοναδικοί θα είστε τώρα και για πάντα, ο ένας για τον άλλον. Ποτέ δεν είναι εύκολοι οι αποχωρισμοί για όσους αγαπιούνται μα ο μόνος τρόπος να παρηγορηθούμε είναι μέσα από τη βεβαιότητα και την ασφάλεια της ύπαρξης της αγάπης μας! Αυτή μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε, να μη νιώθουμε μόνοι αφού κάθε τι αγαπημένο υπάρχει μαζί μας μέχρι το τέλος.

Μερικές υπέροχες φράσεις από τον Μικρό Πρίγκιπα:

– Δεν βλέπει κανείς πολύ καλά παρά μονάχα με την καρδιά. Ότι είναι σημαντικό, δεν το βλέπουν τα μάτια.

– Αν θέλεις ένα φίλο, εξημέρωσέ με!

– Να γίνεις υπεύθυνος για πάντα εκείνου που έχεις εξημερώσει.

– Αν αγαπάς ένα λουλούδι που βρίσκεται σε κάποιο αστέρι, είναι γλυκό τη νύχτα να κοιτάζεις τον ουρανό. Όλα τ’ αστέρια τότε είναι ανθισμένα.

– Μονάχα τα παιδιά ξέρουν τι ψάχνουν. Σπαταλάνε τον καιρό τους με μια κούκλα από κουρέλια κι αυτή τους γίνεται πολύ σημαντική, κι αν κάποιος τους την πάρει, κλαίνε…

– Κινδυνεύει κανείς να βάλλει τα κλάματα αν αφήσει να τον εξημερώσουν…