Τσοντοκόμικ(ς): 1 & 2

Με ιδιαίτερη χαρά κι ελπίδα σας παρουσιάζω σε αυτό το άρθρο τις δύο (μέχρι στιγμής) ελληνικές συλλογές σύντομων ιστοριών κόμικ με ξεκάθαρα ερωτικό χαρακτήρα.

Το πρώτο “Τσοντοκόμικ” βγήκε το 2019 αλλά δυστυχώς τότε δεν πήρα χαμπάρι το νέο, τολμηρό εγχείρημα από κομίστες στην Ελλάδα που αισιοδοξούσαν να συνθέσουν την πρώτη “πορνογραφική” ανθολογία κόμικ.

Ευτυχώς μες το 2021 με λίγη καλή τύχη έμαθα πως μέσω kickstarter Έλληνες κομίστες ζητούν χρηματική συνδρομή παλιών και νέων wannabe αναγνωστών για να εκδόσουν τη 2η κατά σειρά αντίστοιχη ερωτική ανθολογία κόμικ, αφού το πρώτο “Τσοντοκόμικ” θεωρήθηκε από πολλούς μια πολύ ωραία δουλειά και οπωσδήποτε άνοιξε την όρεξη – και τον δρόμο – για περισσότερεα αντίστοιχα εγχειρήματα!

Νιώθω μια περίεργη περηφάνεια που ήμουν από αυτούς που με ένα συμβολικό ποσό συνέδραμα στο να εκδοθεί τελικά το “Τσοντοκόμικ 2”! Η χαρά μου όταν παρέλαβα το link για να κατεβάσω σε ψηφιακή μορφή τόσο την πρώτη, όσο και τη δεύτερη ανθολογία, αλλά και το δεματάκι με το κανονικό βιβλίο που έλαβα λίγο καιρό μετά, ειλικρινά με γέμισαν απέραντη χαρά! Ένιωσα ένα “Αυτό όλοι μαζί το κάναμε!” Ο καθένας βέβαια έκανε αυτό που ήθελε, μπορούσε και νόμιζε! Σαν μια polyamorous ερωτική σχέση αλλά πνευματικού χαρακτήρα! Ίσως, τι να πω…

Το πρώτο “Τσοντοκόμικ” χαρακτηρίζεται πιο πολύ έργο τέχνης κατ’ εμέ, σαν ένας εναλλασσόμενος πίνακας ζωγραφικής που ιστορίες, πρόσωπα και ερωτισμός αλλάζουν μορφή και ερεθίζουν διαφορετικά το νου και τα μάτια, χωρίς σχεδόν καθόλου λόγια. Οι εικόνες εξάλλου είναι τόσο δυνατές!

Απ’ την άλλη, το “Τσοντοκόμικ 2” το βρήκα λίγο πιο “λογοτεχνικό”. Περισσότερες ιστορίες, περισσότεροι διάλογοι, βαθύτερη ματιά στους χαρακτήρες, σε όσα σκέφτονται και αισθάνονται. Σαφώς δε λείπει ο έντονος και διάχυτος ερωτισμός που υπήρχε και στο πρώτο βιβλίο, απλά το δεύτερο προχωρά – ως οφείλει – κι ένα βήμα παραπέρα. Οι ήρωες εδώ επικοινωνούν πιο πολύ με τον αναγνώστη, εξωτερικεύονται ενώ συνεχίζουν να ζουν τα πάθη τους!

Ανυπομονώ για το “Τσοντοκόμικ 3” και με χαρά πάλι θα “σπρώξω” να το “κάνουμε όλοι μαζί” βρε παιδιά! Μέχρι τότε σας ενθαρρύνω να προμηθευτείτε με όποιο τρόπο μπορείτε – σε ψηφιακή μορφή ή και όχι – τα 2 πρώτα βιβλία και με ξεδιάντροπη αναγνωστική βουλιμία να βυθιστείτε σε αυτά! Καλή διασκέδαση και επιβάλλεται να πω καλή απόλαυση!