“Ο έρωτας είναι παιχνίδι, μωρό μου” από τη Δήμητρα Παπαδοπούλου

Στις φετινές μου διακοπές μου κράτησε πολύ ευχάριστη συντροφιά το πρώτο βιβλίο της Δήμητρας Παπαδοπούλου. Γνωστή από τα τηλεοπτικά σενάριά της και τα θεατρικά της κείμενα, δε χρειάζεται να αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι “το ‘χει” με τον γραπτό λόγο. Έτσι λοιπόν μπορείτε εύκολα – και σωστά – να υποθέσετε πως πρόκειται για ένα απλό στο γραφή του, ευκολοδιάβαστο κι ενδιαφέρον βιβλίο. Όμως μην ξεγελαστείτε από τον τίτλο, είναι πολλά περισσότερα από μια απλή ερωτική ιστορία!

Η ηρωίδα μας παραμένει ανώνυμη, ίσως για να εκπροσωπεί πολλές γυναίκες εκεί έξω που ερωτεύονται τον ωραίο της σχολής και για χρόνια δε μπορούν να ξεπεράσουν την καψούρα τους μαζί του. Η πρωταγωνίστρια “δαγκώνει τη λαμαρίνα” με τον Βασίλη και για χρόνια περιμένει να γυρίσει να την κοιτάξει, να δει ερωτισμό στο βλέμμα του, να νιώσει ότι μετράει ως γυναίκα επειδή ΕΚΕΙΝΟΣ πια τη βλέπει έτσι. Και περνάνε οι μέρες, οι βδομάδες, οι μήνες, και μαζί τους έρχονται και φεύγουν άντρες και γνωστοί και συμφοιτητές και με φόντο τα Εξάρχεια, τα επεισόδια μεταξύ φασιστών και αναρχικών και έχοντας ως μουσικά ακούσματα άλλοτε ρεμπέτικα κι άλλοτε την αναδυόμενη ελληνική ροκ της εποχής, η ηρωίδα μας καρδιοχτυπά και περιμένει τον Μεγάλο Έρωτα “να τη σώσει” ή να τη βοηθήσει να επαναστατήσει απέναντι σε όσα την πνίγουν.

Βαθιά ψυχογραφικό βιβλίο παρά την απλότητά του. Πέρα από το κυνήγι, τη γλύκα αλλά και την πίκρα του έρωτα μέσα από τις απορρίψεις και τις απογοητεύσεις των περίπλοκων ανθρώπινων σχέσεων, περιγράφει μοναδικά και την ανάγκη της ηρωίδας να καταλάβει ποια είναι, τι θέλει, για ποιο σκοπό χτυπά η καρδιά της και με τι ολοκληρώνεται η ύπαρξη της και αποκτά νόημα η ζωή της. Και μέσα από διάφορα στραπατσαρίσματα και τις συζητήσεις με τους φίλους της αναδύονται όλες οι σοφιστείες που άκουσε σκόρπια από εδώ κι από εκεί στη ζωή της και όσο περνά ο καιρός, όλο και περισσότερο κάποιες απ’ αυτές αποκτούν νόημα και πρόσωπο!

Το βιβλίο είναι ξεκάθαρα page turner και δύσκολα θα το αφήσετε από τα χέρια σας πριν δείτε τι θα γίνει παρακάτω! Αν θέλετε να χαλαρώσετε, αλλά και λίγο να μελαγχολήσετε και να το φιλοσοφήσετε για τις δικές σας καψούρες και τις μικρές και μεγάλες μάχες, τότε αυτό το βιβλίο είναι για εσάς!