“Sex Story: Η ιστορία της σεξουαλικότητας για πρώτη φορά σε κόμικ” των Philippe Brenot & Laetitia Coryn

Ας είναι καλά μια αγαπημένη μου φίλη και μεγάλη βιβλιοφάγος που μου δάνεισε αυτό το κόμικ μία βδομάδα πριν – χωρίς να το έχει διαβάσει ακόμα η ίδια! – λέγοντας μου πως πρόκειται για ένα διαμαντάκι, για αυτό άλλωστε και το είχε αγοράσει! Ναι, σωστά μαντεύετε, είχαμε μια συζήτηση περί σεξουαλικής συμπεριφοράς, οπότε ο ένας συνειρμός έφερε τον άλλον κι εγώ βρέθηκα με το “Sex Story” στα χέρια μου!

Πρόκειται κυριολεκτικά για την αρχή του σεξ στον άνθρωπο μέχρι και το τέλος του – ίσως σε μερικούς αιώνες από τώρα με βάση κάποιες προβλέψεις. Πώς ξεκίνησαν τα πρώτα ανθρωποειδή, δηλαδή οι πρόγονοι του σημερινού ανθρώπου να ζευγαρώνουν για την αναπαραγωγή τους, για να οργανώνουν τις τότε κοινωνίες τους αλλά και επειδή ένιωθαν έλξη, ερωτευόντουσαν και ήθελαν να κάνουν έρωτα – ο μόνιμος, διαχρονικός παράγοντας που διαχωρίζει τις σεξουαλικές επαφές των ανθρώπων από τα υπόλοιπα ζώα! Διαβάζουμε πώς εξελίχθηκε ο έρωτας με βάση τις θρησκευτικές θεωρίες αλλά και πραγματικά ιστορικά στοιχεία, πώς εκφραζόταν η σεξουαλικότητα και τι επιτρεπόταν και τι όχι με βάση την εποχή, την κουλτούρα, τις διαφορετικές ιδέες, π.χ. στην Αρχαία Ελλάδα, στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, στον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση, τον Διαφωτισμό, μέχρι και στον 20ο αιώνα και στις αρχές του 21ου αιώνα. Το θέμα καλύπτεται με όσο μεγαλύτερη λεπτομέρεια κι ευρύτητα γίνεται: Σεξουαλικός προσανατολισμός, σεξουαλική ταυτότητα, πατριαρχία και φεμινισμός, φετίχ, βίτσια, γνωμικά διαφόρων σπουδαίων προσωπικοτήτων περί έρωτος και σεξ, η αρχή της Σεξολογίας ως επιστήμη, επιστημονικά δεδομένα γύρω από τη σεξουαλική συμπεριφορά αντρών και γυναικών, ο διαχωρισμός της αναπαραγωγής από την έκφραση της σεξουαλικότητας είναι μερικά μόνο από τα θέματα που αναλύει το βιβλίο με έξυπνο, κριτικό και πνευματώδη τρόπο!

Το ‘Σεξ’ είναι σίγουρα ένα θέμα ατελείωτο, όσο κι αν μιλήσεις, όσο κι αν το αναλύσεις, θα είσαι πάντα στην αρχή! Αν σκεφτούμε πόσο ο πουριτανισμός, οι προκαταλήψεις και οι σκοταδιστικές θεωρίες γύρω από το σεξ έχουν επηρεάσει ανά τους αιώνες την ανθρώπινη σκέψη, αντίληψη και συμπεριφορά, τότε συνειδητοποιούμε πόσο δρόμο έχουμε ακόμα για να μάθουμε να μιλάμε ανοιχτά, καθαρά και τολμηρά για ένα από τα σημαντικότερα και βασικότερα θέμα της ύπαρξης μας.

Το συγκεκριμένο κόμικ κάνει ένα μοναδικό δώρο στους επίδοξους αναγνώστες του: Πιάνει ένα περίπλοκο και πολυεπίπεδο θέμα και μιλά με αληθινή, τρυφερή, συχνά ερωτική μα και σοβαρή γλώσσα για όσα θα μπορούσαν να αναλυθούν σε τόμους βιβλίων και εγκυκλοπαιδειών. Παρ’ όλο που ένα κόμικ δεν καλείται να διδάξει ή να ενημερώσει τους αναγνώστες, εντούτοις βαθαίνει την οπτική του, περιοδικά μιλάει λιγότερο επιφανειακά για συγκεκριμένα ζητήματα, δίνοντας μοναδική τροφή για σκέψη! Ουκ ολίγες φορές διάβασα κάτι στις σελίδες του και σκέφτηκα πως αυτό αξίζει να το ψάξω περισσότερο!

Είναι ένα χαρούμενο, λεπτομερές και ποιοτικό ανάγνωσμα! Ευτυχώς που κάποιοι το σκέφτηκαν να κάνουν πράξη τη δημιουργία του και να μας το χαρίσουν!