Το συγκεκριμένο βιβλίο το διάβασα στα αγγλικά – πρωτότυπη γλώσσα – αλλά ίσως να έχει μεταφραστεί (δεν το γνωρίζω). Για όσους έχουν ένα καλό επίπεδο αγγλικών νομίζω η ανάγνωση του δε θα είναι παρά ευχάριστη!
Το βιβλίο μου το έκανε δώρο μια αγαπημένη φίλη και κουμπάρα μου. Το διάβασα όσο ήμουν στην Ιρλανδία (ναι, το έκανα ξεκάθαρα επίτηδες!) κι είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τη Marrion square στο κέντρο του Δουβλίνου και το σπίτι της οικογένειας Wilde (στο κτίριο φιλοξενείται πλέον το Αμερικανικό Κολλέγιο της Ιρλανδίας).
Το βιβλίο είναι μια καλή και χορταστική βάση για να γνωρίσει κάποιος το έργο αλλά ακόμη περισσότερο τη ζωή του Óscar Wilde. Διαθέτει φωτογραφικό υλικό, σε κάθε σελίδα βρίσκεται κι ένα γνωμικό του διάσημου συγγραφέα, ενώ η βιογράφος Fiona Biggs πέρα από μια αναφορά στα γεγονότα προσπαθεί μια διακριτική, κομψή κριτική σε όσα διαδραματίστηκαν τότε. Αναλύει τα σημαντικά “κεφάλαια” της ζωής του και δεν ωραιοποιεί αλλά προσφέρει κατανόηση αναφορικά με τις επιλογές του και τον τρόπο που σκεφτόταν, αισθανόταν, δρούσε. Έτσι όσο τον γνωρίζει κανείς άλλοτε τον συμπαθεί, άλλοτε ίσως τον αντιπαθεί, μα κυρίως τον συναισθάνεται: Ήταν ένας πολύ ταλαντούχος και χαρισματικός άνθρωπος, αλλά ήταν κι αυτός άνθρωπος όπως όλοι μας με όσα λάθη και πάθη συνεπάγεται αυτό! Κι όμως βλέπουμε το πνεύμα και την ψυχή, πέρα από τις δυσκολίες κι ας είμαστε ειλικρινείς: Υπάρχει μια γνήσια λάμψη!
Προσωπικά το συγκεκριμένο βιβλίο μου δημιούργησε μια “ορμή” και μια ανάγκη να γνωρίσω καλύτερα το θεατρικό συγγραφικό έργο του Oscar Wilde, αφού συνειδητοποίησα πως ανά τα χρόνια έχω γοητευθεί πολύ περισσότερο από πληροφορίες που ξέρω για τη ζωή του και έχω ανακαλέσει μερικές από τις προκλητικότατες και “αναιδείς” φράσεις του, αλλά δεν έχω συγκινηθεί διαβάζοντας κάποιο βιβλίο του. Ήρθε η ώρα λοιπόν και πρώτο στη λίστα μου για πολλούς λόγους είναι το “De Profundis” (Εκ βαθέων).