“Το Τρίγωνο της Αφροδίτης” και “Μικρά Πουλιά” της Αναΐς Νιν

Πριν κάποια χρόνια η εφημερίδα “Το Βήμα” κυκλοφόρησε μια σειρά ερωτικής λογοτεχνίας για αποφασισμένους αναγνώστες και συλλέκτες ανάλογων αναγνωσμάτων αλλά σίγουρα και για όσους/ες θα επιχειρούσαν πρώτη φορά να διαβάσουν τέτοιου είδους αναγνώσματα. Κάθε Κυριακή το έντυπο κυκλοφορούσε προσφέροντας στο κοινό έναν ακόμη δυνατό τίτλο και αν θυμάμαι καλά το τρίτο βιβλίο στη σειρά που ήρθε στα χέρια μου ήταν “Τα ερωτικά” της Αναΐς Νιν.

Μέσα στο βιβλίο “Τα ερωτικά” συμπεριλήφθηκαν δύο γνωστά της βιβλία: “Το Τρίγωνο της Αφροδίτης” (Delta of Venus) και “Τα μικρά πουλιά” (Little birds) τα οποία αποτελούν άθροισμα δεκάδων διηγημάτων της τα οποία έγραψε σε αρκετά νεαρή ηλικία όταν κάποιος πλούσιος συλλέκτης ερωτικών διηγημάτων και αγνώστων στοιχείων της ζήτησε μέσω ενός μεσάζοντα να του γράφει ερωτικές ιστορίες προς ένα δολάριο τη σελίδα. Η Αναΐς Νιν γρήγορα κατάλαβε πως το να γράφεις ερωτικές ιστορίες σχεδόν κατά παραγγελία και ακολουθώντας τα αναγνωστικά καπρίτσια του πελάτη δεν είναι σίγουρα το πιο εύκολο κι ευχάριστο εγχείρημα του κόσμου, όμως όπως παραδεχόταν η ίδια η οικονομική ανασφάλεια κάτω από την οποία ζούσε, την υποχρέωνε να παραμερίζει τη δυσαρέσκεια της και τελικά έγραφε όσο καλύτερα μπορούσε.

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν, οφείλω να ομολογήσω πως για “καταπιεσμένη” συγγραφέας έγραφε υπερβολικά καλά κι αποτελεσματικά ως προς τον ερωτισμό που ήθελε να μεταδώσει! Όλοι οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να δουλέψουν κάτω από πίεση, όμως κάποιοι το κατορθώνουν και τελικά – σχεδόν πάντα εκ των υστέρων – ανακαλύπτουν πως δεν τα πήγαν και άσχημα! Αυτό λοιπόν συμβαίνει με τα διηγήματα της Αναΐς Νιν: Πρόκειται για καλογραμμένες ερωτικές ιστορίες, οι οποίες έχουν εξισορροπήσει υπέροχα το λογοτεχνικό ύφος με την ωμή περιγραφή ερωτικών σκηνών. Παρ’ όλο που κατά καιρούς της είχε ζητηθεί να χρησιμοποιεί “λιγότερη ποίηση” στις περιγραφές της και να επικεντρώνεται στο σεξ, εκείνη εντέλει κατάφερε μέσα από τα πυκνογραμμένα διηγήματα της να περάσει συναισθήματα, σκέψεις και πεποιθήσεις της γύρω από τον έρωτα και το σεξ, χωρίς όμως να μειώσει το αισθησιακό αποτέλεσμα που ολοφάνερα ήθελε να μεταδώσει στον αναγνώστη.

Τα διηγήματα της είναι ειλικρινή, κοφτερά μα και τρυφερά. Δεν κρύβει τίποτα, αναφέρεται με λεπτομέρειες σε πράξεις και ανθρώπους που είτε συνάντησε στ’ αλήθεια, είτε έμαθε γι’ αυτούς μέσα από φίλους της, είτε απλά φαντάστηκε. Χαρίζει πολλές λεπτομέρειες, αλλά προσπαθεί να μην είναι σκληρή, ακόμη και απέναντι στην ερωτική απόγνωση και την υπαρξιακή μοναξιά στέκεται με μια κατανόηση και μια γλύκα, αφού καταγράφει γεγονότα χωρίς να επιθυμεί να καταδικάσει τίποτα και κανέναν. Κάποια διηγήματα της φτάνουν να είναι αρκετά τολμηρά, όμως η ίδια δεν φαίνεται να διακατέχεται από τάσεις αυτό-λογοκρισίας, αφού γράφει με ευκολία και απλότητα για διάφορες σεξουαλικές εμπειρίες θεωρώντας τες ανθρώπινες πράξεις που μπορούν να συμβούν καθημερινά σχεδόν στον οποιονδήποτε. Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο ατού της γραφής της: Δεν ντρέπεται καθόλου για όσα γράφει, ίσα-ίσα που αγαπάει τους ανθρώπους της και τις μοναδικές ιστορίες τους.

Για τους λάτρεις της ερωτικής λογοτεχνίας και δη των ερωτικών διηγημάτων, οι ερωτικές ιστορίες της Αναΐς Νιν αποτελούν σίγουρα μια σημαντική προσθήκη στη συλλογή τους. Ειδικά όσοι άντρες αναγνώστες δηλώνουν συχνά πως επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα τη γυναικεία σκέψη γύρω από το σεξ και τις σχέσεις, πρέπει να σπεύσουν να διαβάσουν αυτή τη διεθνούς φήμης ερωτική συγγραφέα. Οι γυναίκες αναγνώστριες σίγουρα θα ταυτιστούν πολλάκις με τις σκέψεις – κι ενδεχομένως και τις εμπειρίες – της συγγραφέως.