Αμμουλιανή: Καλοκαιρινές διακοπές στο νησάκι της Χαλκιδικής

Φέτος το καλοκαίρι κατέβηκα Ελλάδα για 10 μέρες αφού – μαντέψτε – είχα μεταξύ άλλων να παραστώ σε δύο γάμους φιλικών ζευγαριών. Αναμενόμενο θα μου πείτε στα τέλη Ιουλίου, κι όταν εσύ και οι φίλοι σου είστε κατά βάση 30+ (δηλαδή σε ηλικία που οι ζευγαρωμένοι σιγά-σιγά τείνουν να παντρεύονται). Ετοίμασα λοιπόν τις ευχετήριες γαμήλιες κάρτες, διάλεξα τα ρούχα που θα φορέσω και στις δύο γαμήλιες περιστάσεις και παράλληλα ξεκίνησα ν’ αναρωτιέμαι κατά το μεσοδιάστημα των δύο γάμων (μια βδομάδα) πού θα μπορούσα να πάω να χαλαρώσω και ν΄ απολαύσω ελληνικό καλοκαίρι.

Εδώ και μήνες είχα δηλώσει στον οικογενειακό και φιλικό μου περίγυρο το εξής: Θέλω να πάω διακοπές σ’ ένα όμορφο, ελληνικό νησί με ωραίες θάλασσες. Και μια και η Ελλάδα έχει κατά βάση τέτοια νησιά, ξεκίνησα από νωρίς ν’ αναρωτιέμαι για την ιδανική περίπτωση. Σκεφτόμασταν για Ιόνιο, μετά για Κρήτη, μετά κάτι προς το Βόρειο Αιγαίο. Ψάχναμε μαζί με τα παιδιά που θα πηγαίναμε διακοπές κάτι με εύκολη πρόσβαση από και προς τη Θεσσαλονίκη, αφού οι δύο γάμοι θα γίνονταν εκεί και οι διακοπές μας θα ήταν ενδιάμεσα στις δύο ημερομηνίες των γάμων. Τελικά έπεσε η ιδέα από κάποιον να πάμε κάπου κοντά, με ωραίες παραλίες (ναι, το πιάσατε, ειπώθηκε η λέξη “Χαλκιδική”), κι αν θέλαμε απαραιτήτως νησί, γιατί δεν πηγαίναμε στην Αμμουλιανή; Και τότε αναρωτήθηκα πώς δεν το είχαμε σκεφτεί! Ίσως γιατί η Αμμουλιανή από πολλούς Θεσσαλονικείς δε θεωρείται τόσο συχνή επιλογή για διακοπές (ξέρω 60αρηδες που δεν την έχουν επισκεφτεί ποτέ!), ενώ κάποιοι/ες (συμπεριλαμβανομένης εμού) δεν γνωρίζουν πως η Αμμουλιανή είναι νησί! Ναι, γελάστε όσο θέλετε, αλλά μέχρι πρόσφατα, νόμιζα πως η Αμμουλιανή ήταν περιοχή στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής! Ποτέ κανένας δεν ανέφερε τη λέξη “νησί” ή “πλοίο” μιλώντας για την Αμμουλιανή και όταν εγώ ανακάλυψα πως για να πας εκεί χρειάζεσαι ferry-boat (επειδή είναι νησί, hello!) έμεινα άφωνη με το πόσα ακόμη δεν ξέρω για ανθρώπους, πράγματα και μέρη που για χρόνια βρίσκονταν δίπλα μου! Και όπως πληροφορήθηκα από τους ντόπιους του νησιού (και λίγο ανακουφίστηκα), δεν ήμουν η μόνη που είχε ελλιπείς γνώσεις για το μικρό αυτό νησάκι! Ποιος ξέρει τι έχουν ακούσει οι άνθρωποι εκεί όλα αυτά τα χρόνια από κάτι άσχετους σαν εμένα!

Πήραμε το πλοίο για Αμμουλιανή από ένα λιμανάκι κοντά στην Τρυπητή (υπάρχουν ταμπέλες και τα δρομολόγια των πλοίων είναι κάθε μισή ώρα, οπότε δύσκολα θα χαθείτε ή θα περιμένετε πολύ). Σε περίπου 10 λεπτά (ω ναι!) δέναμε στο κεντρικό λιμάνι της Αμμουλιανής και 10 λεπτά μετά οδηγούσαμε μες τον οικισμό για να βρούμε το κατάλυμα μας. 

Λίγα βασικά για να ξεκινήσουμε:

  • Η Αμμουλιανή είναι ένα μικρό νησί το οποίο το γυρνάς εύκολα, ακόμα και με τα πόδια αν χρειαστεί (για όσους/ες αγαπούν τις πεζοπορίες ή το τρέξιμο). Όπου κι αν μένεις στο νησί, δε θα κάνεις πάνω από 10-15 λεπτά για να επισκεφτείς είτε τον οικισμό, είτε κάποια παραλία ή μαγαζί ή εστιατόριο.

  • Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού ήταν λίγοι παραπάνω από 500, κατά την τελευταία απογραφή.

  • O ένας και μοναδικός οικισμός της Αμμουλιανής είναι εξοπλισμένος και διαθέτει τα πάντα. Από εστιατόρια και ταβερνάκια και καφετέριες, μέχρι φαρμακεία, μανάβικα και σούπερ-μάρκετ, μαγαζιά με ρούχα και κοσμήματα, τουριστικά είδη και τοπικά προϊόντα. Οπότε εκτός απροόπτου, δε θα σας λείψει τίποτα!

  • Το νησί διαθέτει ένα δημοτικό σχολείο και ένα δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου στην περιοχή “Καλοπήγαδο” στο οποίο προπονείται η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα “Νίκη Αμμουλιανής”.

  • Γύρω απ’ την Αμμουλιανή υπάρχουν μικρότερα – ακατοίκητα – νησάκια, τα οποία αξίζει να δείτε από κοντά ή ακόμη και να τα επισκεφτείτε! (Διαβάστε παρακάτω το “Ο γύρος της Αμμουλιανής”).

  • Για τη διαμονή σας φροντίστε να “κλείσετε” μήνες πριν αφού το νησί είναι μικρό και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η τουριστική προσέλευση ιδιαίτερα υψηλή. Αν δεν μπορείτε να βγάλετε άκρη μέσω διαδικτύου, μη διστάσετε να ξεκινήσετε τα τηλέφωνα σε όλα τα επίσημα εγγεγραμμένα καταλύματα του νησιού. Εμείς βρήκαμε άκρη με δωμάτια και τα κλείσαμε τηλεφωνικά. Επίσης, μη διστάσετε να ζητήσετε από τους ντόπιους βοήθεια, αφού σίγουρα θα έχουν πιθανά διαθέσιμα καταλύματα υπόψιν τους. Το δηλώνω κι αυτό εκ πείρας!

Παραλίες της Αμμουλιανής

Η Αμμουλιανή φημίζεται για τις μικρές, αλλά πανέμορφες αμμουδερές παραλίες της με τα γαλανά νερά. Επίσης, είναι ένα νησί γεμάτο με μικρούς, άγριους, βραχώδεις κόλπους ιδανικούς για μια δροσερή βουτιά ή για περαιτέρω εξερεύνηση (για όσους/ες αγαπούν τις καταδύσεις).

Εδώ θα σας πω ποιες οργανωμένες κι εύκολα προσβάσιμες (με αυτοκίνητο) παραλίες επισκεφτήκαμε και ξεχωρίσαμε καθώς τις θεωρούμε ιδανικές τόσο για μπάνιο, όσο και για πολύωρη ξεκούραση/χαλάρωση/ηλιοθεραπεία.

Αλυκές: Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, με ωραία, καθαρά νερά και μεγάλη αμμουδιά. Διαθέτει 2 beach-bars αλλά και χώρο για να στήσετε τις ομπρέλες με τις ψάθες ή τα καρεκλάκια σας. Εδώ μπορείτε να βρείτε επιχειρήσεις ενοικιάσεις βαρκών/μικρών σκαφών για να κάνετε τον γύρο του νησιού – και όχι μόνο! (Διαβάστε περισσότερα παρακάτω, στο “Ο γύρος της Αμμουλιανής”). Ιδανική για οικογένειες και πολύ εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο. Διαθέτει μεγάλη περιοχή πάρκινγκ.

Άγιος Γεώργιος: Προσωπικά, η δική μου αγαπημένη παραλία, λόγω φυσικής τοποθεσίας κι εξαιρετικής θέας απ’ την αμμουδιά (βλέπετε απέναντι το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής). Διαθέτει επίσης 2 beach bars, εξαιρετική άμμο εντός κι εκτός της θάλασσας. Τα δέντρα φτάνουν να “γλείψουν” το νερό κι έχει επίσης χώρο για να παρκάρετε το αυτοκίνητο σας. Το μόνο αρνητικό είναι πως στα τελευταία μέτρα πριν φτάσετε στην παραλία, ο δρόμος δεν είναι ασφαλτοστρωμένος, οπότε θα πρέπει να το πάρετε λίγο με το μαλακό! Δίπλα στην παραλία θα βρείτε μέσα σ’ ένα ξέφωτο και το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ένα πανέμορφο κτίσμα με περιφραγμένη αυλή, ιδανικό για βάπτιση ή για έναν καλοκαιρινό γάμο!

Καραγάτσια: Σχετικά κοντά στις Αλυκές και στον κεντρικό οικισμό του νησιού. Σχετικά κλειστός κόλπος (σε σχέση με τις δύο προαναφερθείσες παραλίες), με υπέροχα νερά και αμμουδιά. Διαθέτει ένα οργανωμένο beach-bar. Επίσης είναι μία εύκολα προσβάσιμη παραλία με αυτοκίνητο.

Καλοπήγαδο: Η παραλία που δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο άλλες, αλλά έχει τη δική της μοναδικότητα. Είναι πολύ γνωστή για τη μαύρη αμμουδιά της, η οποία από πολλούς θεωρείτε ένα φυσικό υλικό για spa (πληροφορηθήκαμε μάλιστα πως μελλοντικά σχεδιάζεται η δημιουργία ενός χώρου με υπηρεσίες spa στο νησί, στον οποίο θα χρησιμοποιούν άμμο της συγκεκριμένης παραλίας). Βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στον κεντρικό οικισμό. Με αυτοκίνητο θα διασχίσετε – σχετικά εύκολα – τον χωματόδρομο που οδηγεί στην παραλία και σύντομα θα βρεθείτε μπροστά στον μικρό κόλπο, όπου μερικά μέτρα πίσω από την καντίνα, θα βρείτε χώρο για να παρκάρετε.

Ο γύρος της Αμμουλιανής

Καλό το νησί να το γυρίσετε από την ξηρά, αλλά εξίσου καλός είναι και ο γύρος του νησιού από τη θάλασσα! Εμείς στην παραλία των Αλυκών βρήκαμε έναν επιχειρηματία που νοίκιαζε βαρκάκια (μικρά σε μέγεθος οπότε δεν χρειαζόταν κάποιο ειδικό δίπλωμα, απλά υπέγραφες μια υπεύθυνη δήλωση παραλαβής σκάφους) για τον γύρο του νησιού. Πήραμε τη βάρκα κατά τις 10 το πρωί και θα την επιστρέφαμε στις 5 το απόγευμα (σύνολο 7 ώρες). Ουσιαστικά πληρώσαμε κάποιο ποσό για την ενοικίαση του σκάφους, συν τα καύσιμα που θα ξοδεύαμε.

– Προφανώς και σε άλλα σημεία του νησιού θα εντοπίσετε επιχειρηματίες που νοικιάζουν σκάφη και βάρκες, απλά εμείς εντοπίσαμε πρώτα στις Αλυκές τη σχετική επιχείρηση –

Ξεκινήσαμε απ’ τις Αλυκές με κατεύθυνση τα νησιά “Δρένια” ή αλλιώς Γαϊδουρονήσια. Είναι 6 στον αριθμό με ονόματα “Ελιά”, “Σπαρμένο”, “Παλαμάρι”, “Τηγανάκι” και το πιο απομακρυσμένο (και πιο κοντά στο Άγιο Όρος), το “Ποντικονήσι”). Σας συστήνω να έχετε μαζί σας έναν μικρό, τοπικό χάρτη ώστε να έχετε αντίληψη για το ποιο νησί βλέπετε ή επισκέπτεστε κάθε στιγμή.

Ασυζητητί τις ωραιότερες βουτιές πλάι στην αμμουδιά θα τις κάνετε στο “Σπαρμένο”. Στον υπέροχο φυσικό κόλπο που σχηματίζει ο οποίος βλέπει στη μεριά της Αμμουλιανής, θα μπορέσετε να βουτήξετε αφήνοντας τα πράγματα σας στην ξανθιά άμμο. Εδώ τα νερά είναι πραγματικά γαλάζια και ο βυθός όνειρο!

Μικρές στάσεις μπορείτε να κάνετε σε όλα τα νησάκια τριγύρω, όταν βλέπετε και κρίνετε πως μπορείτε να αράξετε το βαρκάκι σας στην αμμουδιά (κλείνοντας τη μηχανή και κάνοντας κουπί στα ρηχά). Παράλληλα θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε ότι πολλοί/ες που αγαπούν το ελεύθερο camping έχουν κατασκηνώσει στα πιο απίθανα μέρη αφήνοντας πλάι στις σκηνές τους αξιοσημείωτο εξοπλισμό που δείχνει πως θα κάτσουν για καιρό!

Αφού έχετε σκάφος μην παραλείψετε να κάνετε όχι μόνο τον γύρο αυτών των μικρών νησιών αλλά και τον γύρο όλης της Αμμουλιανής. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε – και να βουτήξετε – τόσο σε οργανωμένες παραλίες που ίσως ούτως ή άλλως να μην προλαβαίνατε να επισκεφτείτε, αλλά και σε μικρούς “κρυφούς” κόλπους που αποπνέουν άγρια ομορφιά.

Περιττό να πω πως οι πιο τολμηροί θα περάσουν απέναντι, μέχρι το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής και θα επισκεφτούν την Ουρανούπολη και πολλές γνωστές παραλίες εκεί τριγύρω.

Τέλος, εάν για οποιοδήποτε λόγο θέλετε ν’ αποφύγετε την ενοικίαση ιδιωτικού σκάφους γι’ αυτές τις θαλάσσιες βόλτες, έχετε πάντα την επιλογή να κλείσετε θέση σε κάποιο απ’ τα τουριστικά μικρά πλοία που “ξεναγούν” τους επισκέπτες σε όλη την περιοχή οργανώνοντας ημερήσιες εκδρομές.

Πού να πάτε για φαγητό και ποτό στην Αμμουλιανή

Νομίζω το εστιατόριο που αγαπήσαμε όσο λίγα, καθώς εκεί φάγαμε κι ευχαριστηθήκαμε ψάρια και θαλασσινά ήταν ο “Τζανής”. Κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα, εκεί που σκάει το κύμα, με καλομαγειρεμένο φαγητό, μεγάλη ποικιλία στο μενού και αρκετά λογικές τιμές. Αν είστε λάτρεις των ψαριών, μη φύγετε απ’ το μαγαζί αν δεν δοκιμάσετε τις σαρδέλες σχάρας και το καλαμάρι σε σουβλάκι!

Μια ταβερνούλα που θυμίζει αυλή και είχε σχεδόν κάθε βράδυ ζωντανή μουσική ήταν η “Κληματαριά”. Εδώ θα βρείτε σουβλιστά κρέατα καθώς και ψητά της ώρας. Ό,τι δοκιμάσαμε ήταν πεντανόστιμο, με πρώτο και κορυφαίο το γεμιστό μπιφτέκι! Το μοναδικό αρνητικό με το μενού του μαγαζιού είναι πως ίσως να μην βρείτε όλα όσα υπάρχουν στον κατάλογο ενώ αν πάτε σχετικά αργά για φαγητό ίσως και κάποια από τα πιάτα ημέρας – τα οποία είναι πολύ δημοφιλή – να έχουν τελειώσει.

Φοβερά σουβλάκια φάγαμε από το ψητοπωλείο Πίτα-Πίτα”. Παρ’ όλο που δώσαμε μεγάλη παραγγελία και κάποια κρέατα δεν τα είχαν έτοιμα, δέχτηκαν να τα ψήσουν επιτόπου για εμάς.

Ένα ακόμη μαγαζί που τιμήσαμε για να πιούμε ποτό το βράδυ πλάι στη θάλασσα ήταν ο “Ναύτιλος”. Δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσετε στα καναπεδάκια πάνω στην ξύλινη πολυεπίπεδη εξέδρα και να μην νιώσετε τη ρομαντική ατμόσφαιρα, με τις μικρές διακριτικές λάμπες, και τη θέα στο λιμάνι της Αμμουλιανής. Κι αν σας έρθει λιγούρα, παραγγείλτε μια φρέσκια – της ώρας – βάφλα με σοκολάτα και παγωτό! Θα με θυμηθείτε, σας το υπόσχομαι!

Αντί επιλόγου: Γιατί να πάτε Αμμουλιανή

Η Αμμουλιανή είναι ένα μικρό και ήσυχο νησί το οποίο προς το παρόν φαίνεται να το έχουν αφήσει αρκετά “στην ησυχία του”. Έχει ελεγχόμενο τουρισμό, κρατιέται αρκετά καθαρό κι έχει να προσφέρει όμορφες ποιοτικές διακοπές σε οικογένειες αλλά και σε ανθρώπους ή ζευγάρια που θέλουν να κάνουν ειδυλλιακές αλλά ήσυχες διακοπές. Τονίζω κι επαναλαμβάνω το “ήσυχες” γιατί βίωσα ένα μεγάλο debate σχετικά με το εάν το “ήσυχες” σημαίνει και “καλές” διακοπές. Βλέπετε πολλοί φίλοι όταν ανέφερα πως θα πάω 5 μέρες στην Αμμουλιανή μου σχολίασαν πως ίσως ήταν πολλές και πως ίσως βαριόμουν. “Η Αμμουλιανή είναι ήσυχη και χαλαρή” μου τόνιζαν με ύφος που υποδήλωνε πως μου εξομολογούνταν κάτι πολύ αρνητικό! “Μα γι’ αυτό θέλω να πάω” τους εξηγούσα. “Θέλω να πάω σε μια παραλία, να κάνω μπάνιο, ακούγοντας το κύμα και τα πουλιά και όχι τον όχλο γύρω μου που ουρλιάζει. Θέλω να διαβάσω ήρεμα το βιβλίο μου, πλάι στο κύμα, αφού στην καθημερινότητα μου δεν προλαβαίνω πια να διαβάσω σχεδόν τίποτα. Θέλω το βράδυ να βγω μια χαλαρή βόλτα, να περπατήσω λίγο, να φάω και να πιω κάτι φρέσκο και νόστιμο, και γύρω στα μεσάνυχτα, να επιστρέψω γεμάτη κέφι κι ευθυμία πίσω στο δωμάτιο μου για να κοιμηθώ 8-9 ώρες κι όταν σηκωθώ το πρωί να πω πως επιτέλους νιώθω να ξεκουράζομαι”. Μετά απ’ αυτές τις περιγραφές όλοι μου έλεγαν πως η Αμμουλιανή ήταν ό,τι χρειαζόμουν και θα περνούσα καλά!Και όντως ήταν και όντως πέρασα καλά! Και θα ξανά πάω! Γιατί συνειδητοποιώ πως όσοι/ες θέλουμε να πάμε κάπου που θα έχουμε την ησυχία μας, θα ρίξουμε τους ρυθμούς μας, θα απολαύσουμε την επαφή με τη φύση και ταυτόχρονα θα θέλουμε μερικές μικρές ανέσεις στις διακοπές μας (συμπεριλαμβανομένου του καλού φαγητού!), τότε θα πρέπει σίγουρα μία ή περισσότερες φορές να επισκεφτούμε την Αμμουλιανή!