“Η τέχνη της συντροφικής ζωής – Μια συστημική προσέγγιση” της Βιργινίας Ιωαννίδου

Μόλις ολοκλήρωσα αυτό το εγχειρίδιο θεραπευτικής διαχείρισης ζευγαριών – και όχι μόνο – της πολύπειρης συστημικής θεραπεύτριας, Βιργινίας Ιωαννίδου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα βιβλίο το οποίο μέσα στις σελίδες του κρύβει πολλά μικρά και μεγάλα μυστικά αλλά και λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους θεραπευτές να διαχειριστούν καλύτερα τις κρίσεις των ζευγαριών που ζητάνε τη βοήθεια τους, όσο και τα ίδια τα ζευγάρια να αντιληφθούν καλύτερα το είδος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν και να δράσουν προς την εύρεση λύσης των προβλημάτων τους.

Παρά το γεγονός πως το βιβλίο είναι γραμμένο από “συστημική σκοπιά” εντούτοις δεν είναι δύσκολο στην ανάγνωση και στην κατανόηση του. Η συγγραφέας φροντίζει τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του βιβλίου να μοιραστεί κάποιες βασικές αρχές και χαρακτηριστικά της συστημικής θεραπείας, ακριβώς για να μυήσει και τον λιγότερο ενήμερο αναγνώστη στο ύφος και την προσέγγιση της δουλειάς της. Είναι μάλλον ανακουφιστικό και παρήγορο πως ακόμη και άνθρωποι που δεν έχουν ασχοληθεί προηγουμένως με την ψυχοθεραπεία, είτε θεωρητικά, είτε στην πράξη, θα μπορέσουν σιγά-σιγά να μπουν στην λογική του βιβλίου, θα παρακολουθήσουν πως από το σημείο Α πηγαίνουμε στο σημείο Β και μετά στο Γ (σε αυτό βοηθούν πολύ τα σχεδιαγράμματα του βιβλίου) και εντέλει θα μπορέσουν να κρατήσουν κάποια όμορφα συμπεράσματα απ’ αυτό που μόλις διάβασαν.

Νομίζω πως το μεγαλύτερο ατού του βιβλίου είναι η μεγάλη γκάμα θεμάτων στα οποία αναφέρεται. Προσεγγίζει όλα τα “καυτά” θέματα που αφορούν τη σχέση ενός ζευγαριού: Από την αυτονομία και την εξάρτηση μες τη σχέση, μέχρι τη σεξουαλική δραστηριότητα, την εξωσυζυγική σχέση, το διαζύγιο και τις ανασυσταμένες οικογένειες (άνθρωποι που ξανά-παντρεύονται και δημιουργούν νέες οικογένειες). Η κάθε θεματική προσεγγίζεται με ξεχωριστό σεβασμό κι ευαισθησία προκειμένου να αναδειχθούν οι λύσεις μέσα από τα προβλήματα που ταλανίζουν τους ανθρώπους. Η τάση του να ενθαρρύνουμε ένα ζευγάρι καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας – και προφανώς της μετέπειτα ζωής του – να παραμείνει αισιόδοξο παρά τις όποιες δυσκολίες, πιστεύοντας πως μπορεί αργά και μεθοδικά, ν’ αγγίξει τους στόχους που έχει θέσει, είναι διάχυτη σε όλο το βιβλίο.

Σας παροτρύνω να διαβάσετε το συγκεκριμένο βιβλίο εάν ενδιαφέρεστε για ένα απλό στη γραφή του αλλά όχι απλοϊκό στο περιεχόμενο του βιβλίο. Το συγκεκριμένο πόνημα κουβαλάει ουσιαστικές σκέψεις, ικανές να προβληματίσουν, να δώσουν αισιοδοξία αλλά και τροφή για περισυλλογή και συζήτηση. Αν μη τι άλλο, για όσους/ες ενδιαφέρονται να διαβάσουν ένα βιβλίο για τις σχέσεις και τη θεραπεία ζευγαριών, μπορούν κάλλιστα μ’ αυτό να κάνουν ένα πολύ ενδιαφέρον ξεκίνημα!