Για 3 μέρες στο Παρίσι

Συνοδευτικό τραγούδι για το άρθρο: A Paris – Celine Dion

Το Παρίσι το θυμόμουν κάπως διαφορετικά είναι η αλήθεια από το 2012 που το είχα επισκεφτεί για πρώτη φορά. Να παίζει ρόλο η διαφορετική ηλικία; Η διαφορετική παρέα; Ο τρόπος που είδαμε κι επισκεφτήκαμε τα διάφορα μέρη; Τέλος πάντων, ποτέ δεν είχα τον ενθουσιασμό που έχουν άλλοι για το Παρίσι! Ποτέ δε θα το σκεφτόμουν ας πούμε ως ρομαντική πόλη όταν μες στην Ευρώπη υπάρχει η Ρώμη! Και νομίζω μέχρι και σήμερα που γράφω αυτό το άρθρο εμμένω στην άποψη μου όμως πλέον έχω να πω το εξής: Το Παρίσι έχει πολλά να δώσει! Τελεία και παύλα. Δεν είναι η πολύβουη και κάπως πληκτική πόλη που θυμόμουν (ναι, σοβαρά, δεν ξέρω γιατί μου έκατσε έτσι εδώ και πόσα χρόνια!). Τώρα έχω να πω πως είναι μια υπέροχη πόλη για να επιστρέφεις ακόμη και για ένα Σαββατοκύριακο, για μια βόλτα στη Μονμάρτρη, για έναν καφέ δίπλα στον Σηκουάνα, για ένα φρέσκο κρουασάν ρε αδερφέ! Καλά καταλάβατε λοιπόν, με την πρώτη ευκαιρία θα το ξανά-πάω το τριημεράκι μου στο Παρίσι, αφού κακά τα ψέματα από την Ολλανδία το Παρίσι είναι μερικές ωρίτσες οδικώς!

1η μέρα

Φτάσαμε στον σταθμό λεωφορείων του Bercy ακριβώς στις 6:30 το πρωί. Ναι, καλά καταλάβατε: Ταξιδεύαμε όλο το βράδυ για Παρίσι για να μη χάσουμε μια μέρα εκεί. Όσοι/ες δεν έχετε πρόβλημα να βγάλετε μια μέρα με λίγες ώρες ύπνο – αφού εμείς μέχρι το βράδυ κόβαμε βόλτες αν και πτώματα! – μην το σκεφτείτε δεύτερη φορά: Από πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης φεύγουν flixbus ή/και blablacar λεωφορεία για ένα σωρό ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Άμστερνταμ, Βερολίνο, Βρυξέλλες κλπ.) άρα και για Παρίσι. Αν είστε εκατό νοματαίοι όπως ήμασταν εμείς ως γκρουπ που όχι σε αμάξι δε χωράτε, αλλά με το ζόρι και σε mini λεωφορειάκι, τότε η ιδέα του λεωφορείου είναι από τις καλύτερες αλλά και με διαφορά η πιο οικονομική! Όταν το εισιτήριο σας θα βγει από Άμστερνταμ προς Παρίσι περίπου 50 ευρώ πήγαινε-έλα, τότε καταλαβαίνετε πως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια! Κλείστε τώρα το εισιτήριο σας!

Ο σταθμός Bercy Seine (όπου Seine είναι ο Σηκουάνας) είναι ακριβώς εκεί που αρχίζει αυτό που θα λέγαμε το ιστορικό και τουριστικό κομμάτι του Παρισιού. Είναι εκεί που αν περπατήσατε τα πρώτα 500 μέτρα που ομολογουμένως δε θα σας ενθουσιάσουν αφού η γειτονιά εκεί τριγύρω είναι αρκετά βρώμικη και υποβαθμισμένη, σύντομα θα βρεθείτε σε πιο όμορφα και αξιοπρόσεκτα μέρη! Αν το λέει η καρδιά σας και τα ποδαράκια σας – εμείς αν και άυπνοι είπαμε να κάνουμε τρέλες! – σας προτείνω να περπατήσετε με τα πόδια κατά μήκος του Σηκουάνα όλη τη διαδρομή μέχρι τα πιο γνωστά μνημεία του Παρισιού (Παναγία των Παρισίων, Πάνθεον, Πύργος του Άιφελ κλπ.). Η διαδρομή θα κρατήσει περίπου 1 ώρα αλλά οι φωτογραφίες που θα βγάλετε και η πρώτη παριζιάνικη αίσθηση που θα αποκομίσετε θα σας μείνουν χαραγμένα στη μνήμη σας! Ειδικά στη δική μας την περίπτωση που μόλις ξημέρωνε και ήταν τόσο ήσυχη η πόλη ήταν όνειρο να περπατάμε κατά μήκος του Σηκουάνα. Για πολύ λίγο ήταν λες και είχαμε όλη την πόλη για πάρτη μας!

Ο στόχος μας ήταν να φτάσουμε – όπως κι έγινε – στο Μουσείου του Λούβρου (Louvre). Για αυτό νομίζω δε χρειάζεται να πω πολλά: Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του πλανήτη με εκατοντάδες χιλιάδες εκθέματα. Έχει υπολογιστεί πως για να δει κάποιος τα εκθέματα του Λούβρου θέλει περίπου 1 με 2 εβδομάδες. Καταλαβαίνετε λοιπόν για τι όγκο πληροφοριών μιλάμε αλλά και το μοναδικό προνόμιο του να βρεθεί κανείς εκεί!

Επειδή -προφανώς – δε θα έχετε χρόνο να τα δείτε όλα θα σας πρότεινα με κλειστά μάτια να πάτε στις αιγυπτιακές και ελληνικές αρχαιότητες.

Για ‘μένα είναι ίσως το σημαντικότερο τμήμα του μουσείου με αληθινούς θησαυρούς μέσα του αφού θα δείτε από αληθινές μούμιες, σαρκοφάγους και αναρίθμητες αιγυπτιακές τοιχογραφίες και είδωλα Αιγυπτίων θεών μέχρι την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης!

Σίγουρα θα φροντίσετε να έχετε χρόνο να δείτε τα αναρίθμητα έργα του Ευγένιου Ντελακρουά (Eugene Delacroix) και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι με την απολύτως διάσημη Τζοκόντα ή Μόνα Λίζα. Λογικά δε θα είστε ούτε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι που θα διαπιστώσετε πως αυτός ο μικρός σε μέγεθος πίνακας προσελκύει τόσο πολύ κόσμο και ίσως δε θα ‘πρεπε(;). Παρ’ όλα αυτά είστε στο Λούβρο οπότε εκμεταλλευτείτε σωστά τον χρόνο σας για να δείτε τα τόσα ακόμα αριστουργήματα της ευρωπαϊκής Αναγέννησης που βρίσκονται σε κάθε όροφο του Μουσείου! Η επίσκεψη σας στο Λούβρο μπορεί από μόνη της να θεωρηθεί ημερήσια εκδρομή αφού εντός του μουσειακού συγκροτήματος υπάρχει πια και ολόκληρο εμπορικό κέντρο για να καθίσετε να φάτε, να πιείτε και γενικά να ψωνίσετε. Όμως αν με ρωτούσε κάποιος να του δώσω ένα μίνιμουμ χρόνο για τα πολύ βασικά που έχει να δει, θα του έλεγα 4 ώρες. Είπαμε παιδιά, να προλάβουμε να δούμε και τίποτα!

Extra Bonus tip: Η γενική είσοδος στο Μουσείο του Λούβρου είναι 17 ευρώ, όμως παιδιά κι έφηβοι κάτω των 18 ετών, φοιτητές με το πανεπιστημιακό πάσο τους έως και 26 ετών, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες και ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών έχουν δωρεάν είσοδο! Πριν λοιπόν κλείσετε τα εισιτήρια σας δείτε αν μπορείτε να γλιτώσετε τα χρήματα για τα εισιτήρια μερικών του γκρουπ! (https://www.ticketlouvre.fr/louvre/b2c/index.cfm)

Το ξενοδοχείο στο οποίο μείναμε βρισκόταν στο 11ο διαμέρισμα της πόλης, οπότε μεσημέρι και τελειώνοντας από το Λούβρο κατευθυνθήκαμε προς την περιοχή βορειοανατολικά της Βαστίλλης (Bastille) (στάση μετρό Voltaire). Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται κέντρο-απόκεντρο. Δεν είναι το τέρμα τουριστικό κεντρικό σημείο είναι όμως μία από τις πιο γοητευτικές και ζωντανές περιοχές της πόλης με υπέροχα καφέ κι εστιατόρια, φοβερή νυχτερινή ζωή (όπως διαπιστώσαμε!) και βρίσκεται επίσης με τα πόδια πολύ κοντά σε αξιόλογα μέρη για να επισκεφτεί κανείς με πρώτο και καλύτερο το κοιμητήριο Περ Λασαίζ (Pere Lachaise).

Αν θα σας πρότεινα να καθίσετε κάπου για φαγητό θα σας έλεγα να πάτε στο cafe-restaurant “Pause Cafe. Βρίσκεται σε πολύ ωραίο, κεντρικό σημείο στη Rue de Charonne, το προσωπικό είναι πολύ φιλικό και ό,τι δοκιμάσαμε σε φαγητό μας άρεσε πολύ! Έχει τόσο mainstream ευρωπαϊκή κουζίνα π.χ. burgers αλλά έχει και πιο ιδιαίτερα γαλλικά πιάτα.

2η μέρα

Τη δεύτερη μέρα βαλθήκαμε να εξερευνήσουμε το αμιγώς τουριστικό κομμάτι του Παρισιού. Ξεκινήσαμε το πρωί και με μετρό κι έπειτα λεωφορειάκι βρεθήκαμε στο λόφο της Μονμάρτρης (ένα από τα πιο αγαπημένα μου μέρη στο Παρίσι). Εκεί πήραμε το πρωινό μας στο cafe-restaurant “Le Sabot Rouge” και ομολογουμένως απολαύσαμε τόσο τα αυγά με μπέικον, όσο και με τις πεντανόστιμες μαρμελάδες τους που πήγαιναν μούρλια με το φρυγανισμένο ψωμί! Το συστήνω το εν λόγω μαγαζί αφού βρίσκεται και σε στρατηγικό σημείο: Στην πλατεία Τερτρ (Place du Tertre) που μαζεύονται οι περισσότεροι ζωγράφοι και καλλιτέχνες της Μονμάρτρης.

Παρά τη βροχή που εκείνη τη μέρα μας τα χάλασε δεν πτοηθήκαμε και τραβήξαμε προς την εκκλησία της Μονμάρτρης, την περίφημη Sacre Coeur (στα ελληνικά μεταφράζεται ως “Αγία Καρδιά”). Είναι από τις πιο γνωστές εκκλησίες του Παρισιού καθώς και η εκκλησία με τον τρίτο μεγαλύτερο τρούλο στη Γαλλία! Η είσοδος στον ναό είναι δωρεάν καθώς και στην υπόγεια κρύπτη του ναού. Σας συστήνω να πάρετε τον χρόνο σας και να απολαύσετε αυτό το κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής, μέσα κι έξω.

Από τα σκαλιά του ναού αν κοιτάξετε κάτω θα έχετε πανοραμική θέα μεγάλου μέρους του Παρισιού. Αξίζει αν έχετε χρόνο να κατεβείτε και τις μαρμάρινες σκάλες για να βρεθείτε στην καταπράσινη αμφιθεατρική πλατεία Louise-Michel που οδηγεί στο περίφημο Carousel de Saint-Pierre για να βγάλετε μερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες με φόντο τον ναό της Sacre Coeur.

Μην φύγετε από την Μονμάρτρη πριν πιείτε ένα καφεδάκι ή φάτε μια φρεσκότατη crème brule στο cafe-restaurant “La bonne Franguette”. Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και πιο φινετσάτα μαγαζιά της περιοχής κι αν έχετε την ευκαιρία να περάσετε λίγο χρόνο στον εσωτερικό χώρο του μαγαζιού υπό τους ήχους της υπέροχης γαλλικής μουσικής που παίζει ζωντανά ο πιανίστας, τότε σίγουρα η όλη εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη!

Λίγο μετά αφήσαμε την Μονμάρτρη για να κατευθυνθούμε με το μετρό στην Αψίδα του Θριάμβου (Arc de Triumph). Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα σήματα κατατεθέν της γαλλικής πρωτεύουσας και βρίσκεται στην άκρη ίσως της σημαντικότερης λεωφόρου της πόλης, des Champs-Élysées (στα ελληνικά μεταφράζεται η λεωφόρος “των Ηλύσιων Πεδίων”). Είστε στην καρδιά του Παρισιού, στο μέρος που ξεχειλίζει ζωή και κίνηση!

Εδώ θα βρείτε να ψωνίσετε σχεδόν τα πάντα, από φθηνά μέχρι πάρα πολύ ακριβά προϊόντα! Εδώ θα βρείτε διάσημες γαλλικές και διεθνείς μάρκες ρούχων, αξεσουάρ, καλλυντικών. Εδώ θα βρείτε μερικά από τα πιο φημισμένα γαλλικά εστιατόρια και καφέ. Ναι, η Champs-Élysées χρειάζεται κάποια ώρα για να την περπατήσετε (φτάνει μέχρι την πλατεία Concorde) όμως αξίζει να διασχίσετε έστω ένα μικρό κομμάτι της πριν στρίψετε σε κάποιο στενό και κατευθυνθείτε προς τον Πύργο του Άιφελ!

Σε περίπου 40 λεπτά με τα πόδια θα βρεθείτε κοντά στο πιο γνωστό highlight του Παρισιού.Αν προχωρήσετε από την λεωφόρο George V θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και το ξενοδοχείο Four Seasons Hotel George V, ένα από τα πιο γνωστά και πανάκριβα ξενοδοχεία της Γαλλίας!

Στην πλατεία Diana στη μέση της λεωφόρου New Yorkθα βρείτε το ασημένιο άγαλμα με την περίφημη κίτρινη “Φλόγα της ελευθερίας” (Flamme de la liberte). Βέβαια από τις 31 Αυγούστου 1997 κι έπειτα το συγκεκριμένο σημείο και το τούνελ κάτω από το συγκεκριμένο γλυπτό απέκτησε μοναδική σημασία αφού συνδέθηκε με το τροχαίο και τον θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα. Σε εκείνο το τούνελ ο σοφέρ της οδήγησε το αμάξι που οδηγούσε σε μια τσιμεντένια κολώνα με αποτέλεσμα ο ίδιος κι ο σύντροφος της Νταϊάνα, Ντόντι Αλ Φαγέντ να πεθάνουν ακαριαία κι εκείνη να τραυματιστεί σοβαρά και λίγη ώρα αργότερα να καταλήξει νεκρή στο νοσοκομείο.

Παρά το φορτισμένο κλίμα που αφήνει η σκέψη ενός τροχαίου δυστυχήματος, η θέα του Πύργου του Άιφελ δύσκολα θα σας αφήσει ασυγκίνητους! Παρ’ όλο που είναι “ασχημούλης” όπως λέω εγώ αφού κυριολεκτικά πρόκειται για ένα μάτσο σίδερα, εντούτοις η θέα του από την άλλη όχθη του Σηκουάνα είναι μαγευτική ειδικά αν αρχίσει να δύει ο ήλιος. Περπατήστε κατά μήκος του ποταμού και φτάστε μέχρι τους κήπους του Trocadero αν θέλετε να βγάλετε φωτογραφίες τον Πύργο από ψηλά!

Αν πεινάσατε ή θέλετε να πιείτε ένα δροσερό γαλλικό κρασί κάντε μια στάση στο cafe-barLe New York”, δίπλααπότους κήπους του Trocadero. Οι τολμηροί δοκιμάστε οπωσδήποτε το φιλέτο tartare με τα πικάντικα καρυκεύματα ή τα σαλιγκάρια, ενώ αν δε θέλετε να το πάτε ως εκεί προτιμήστε τις πένες με κοτόπουλο και βασιλικό.

3η μέρα

Την τρίτη και τελευταία μέρα μας αφού ήπιαμε τον πρωινό καφέ μας στο “Au Cadran Voltaire” (δίπλα στη στάση του μετρό Voltaire) ανηφορίσαμε περίπου 1 χιλιόμετρο βορειοανατολικά, στο κοιμητήριοΠερ Λασαίζ” (Cimetière du Père Lachaise). Ναι, πρόκειται για νεκροταφείο αλλά δεν είναι σαν αυτά που ξέρετε! Από πολλούς θεωρείται μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, ένα πάρκο νεκρών μα που θρέφει πνευματικά τους ζωντανούς! Εδώ θα βρείτε μερικούς από τους πιο διάσημους τάφους του πλανήτη (ναι, καλά διαβάζετε!). Εδώ είναι θαμμένος ο Τζιμ Μόρισον των Doors, εδώ είναι θαμμένη η θρυλική Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιάφ, εδώ είναι θαμμένος ο Γάλλος συγγραφέας Μολιέρος, ο ζωγράφος Ντελακρουά, ο συνθέτης Σοπέν, ο συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ και πολλοί σπουδαίοι και σπουδαίες ακόμα! Θα εκπλαγείτε με το πόσο ευχάριστη μπορεί να είναι η βόλτα σας μέσα στα δέντρα, την ηρεμία του κοιμητηρίου και τα πραγματικά κομψοτεχνήματα – σαν μικρά μνημεία – των χιλιάδων οικογενειακών τάφων που θα αντικρίσετε.

Είχε πια μεσημεριάσει και περίπου 2 ώρες πριν αναχωρήσουμε για τον σταθμό των λεωφορείων βρεθήκαμε στο κέντρο της πόλης για να δούμε την ταλαιπωρημένη “Παναγία των Παρισίων” (Notre Dame). Η φωτιά που ξέσπασε στο εσωτερικό της το 2018 έχει κάνει ορατή την ανάγκη για πλήρη αναστύλωση του ναού. Οι επισκέψεις εντός προφανώς απαγορεύονται, όμως από κάποια απόσταση έχετε την ευκαιρία να βγάλετε μερικές όμορφες φωτογραφίες με αυτό το σπουδαίο μνημείου μπαρόκ ρυθμού του 12ου αιώνα! Μακάρι μες στα επόμενα χρόνια να μπορέσουμε όλοι να ξανά-δούμε και το εσωτερικό του!

Τελευταίες χρήσιμες πληροφορίες πριν κλείσετε εισιτήριο για Παρίσι:

  • Εισιτήρια για λεωφορεία, μετρό, τραμ κλπ.: Μπορείτε να τα αγοράσετε από τα μηχανήματα που βρίσκονται μέσα στους σταθμούς μετρό σε όλη την πόλη. Μπορείτε να αγοράσετε απλά το εισιτήριο μιας διαδρομής 2 ωρών (τόσο έχει ισχύ ένα εισιτήριο) ή ένα ημερήσιο εισιτήριο ή ακόμη και πολλά εισιτήρια για να τα χρησιμοποιήσετε μες στις επόμενες μέρες. Αγοράζοντας εισιτήρια κατά δεκάδες έχετε κι έκπτωση! Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.ratp.fr/en/titres-et-tarifs
  • Τεστ covid-19 για να ταξιδέψετε: Ξέρετε και ξέρω πως οι κανόνες, τα μέτρα, οι οδηγίες αλλάζουν σχεδόν κάθε 15 μέρες! Ό,τι κι αν σας γράψω τώρα μπορεί τον επόμενο μήνα να ισχύει διαφορετικά! Θα μπαίνετε στα γνωστά websites για να ενημερώνεστε τι ακριβώς ισχύει για εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους που θέλουν να μπουν στη Γαλλία από αέρα, ξηρά ή θάλασσα. Για να ταξιδέψετε όμως από το Παρίσι προς τη χώρα προορισμού σας ενδεχομένως χρειάζεστε κάποιο αποτέλεσμα τεστ να δείξετε (ειδικά αν δεν έχετε κάνει ακόμα το εμβόλιο). Επειδή έφαγα ώρες ψαξίματος και αγχώθηκα θα μοιραστώ 2-3 χρήσιμες συμβουλές μαζί σας με την ευχή να αγχωθείτε λιγότερο απ’ ότι εγώ: – Πάρα μα πάρα πολλά φαρμακεία στο Παρίσι κάνουν rapid – antigen test και σας δίνουν το αποτέλεσμα μέσα σε 30 λεπτά. Όχι όλα αλλά πολλά απ’ αυτά σας δίνουν το πολυπόθητο qr code για να μπορείτε να ταξιδέψετε και σε άλλες χώρες. Αν πρόκειται να κάνετε λοιπόν τεστ για ταξίδι φροντίστε να ρωτήσετε για το qr code (είναι σημαντικό να βρίσκεται πάνω στο χαρτί με το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ) και τονίστε ξανά και ξανά πως πρόκειται για ταξίδι (pour voyage). Φροντίστε να έχετε ταυτότητα και διαβατήριο μαζί σας για να γράψουν το όνομα σας και την ημερομηνία γέννησής σας στο πιστοποιητικό σας. Τσεκάρετε αν τα έχουν γράψει σωστά, μην μπερδέψουν τα φωνήεντα όπως στα δικά μας ελληνικά ονόματα που – λογικό! – δε μπορούσαν να τα γράψουν σωστά με την πρώτη φορά! -Εδώ είναι η λίστα με πολλά φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα που κάνουν rapid tests: sante.fr (https://www.sante.fr/cf/centres-depistage-covid.html). Υπάρχουν κι άλλα που δε βρίσκονται στον κατάλογο όπως το δικό μας για παράδειγμα δίπλα στη στάση μετρό Voltaire (Pharmacie Centrale du 11ÈME | Place Léon Blum Paris Xième) που το βρήκαμε από καθαρή τύχη κι ευτυχώς δε φάγαμε Κυριακάτικα ώρες ολόκληρες να ψάχνουμε άλλο φαρμακείο να εφημερεύει και να κάνει τεστ! – Σε περίπτωση που χρειάζεστε μοριακό (pcr-test) τότε μάλλον πρέπει να ψαχτείτε για διαγνωστικά κέντρα όπως το Centre Medical Europe (https://centre-medical-europe.fr/en/laboratoire/) ή τα προτεινόμενα της Air France στα γαλλικά αεροδρόμια (https://www.airfrance.com.br/BR/en/common/page_flottante/trouver-laboratoire.htm) και να κλείσετε εγκαίρως ραντεβού για να έχετε κι εγκαίρως τα αποτελέσματά σας! Σε κάθε περίπτωση, google is your friend!

Αυτά από το τριήμερο μου στην πόλη του φωτός! Ελπίζω ειδικά τους αρχάριους σε ό,τι αφορά το Παρίσι λιγάκι να τους κατατόπισα! Μέχρι την επόμενη φορά λοιπόν!

A bientôt! 😉