“Περηφάνια και Προκατάληψη και Ζόμπι” από Jane Austen & Seth Grahame Smith

Τι γίνεται όταν ένα κλασσικό, εμβληματικό έργο της αγγλικής λογοτεχνίας πέφτει στα χέρια ενός κυρίου που κάποτε παρακολούθησε κάποια σεμινάρια δημιουργικής γραφής; Τότε μάλλον διαβάζουμε το γνωστό πολυαγαπημένο έργο με ένα ανανεωμένο και διαφορετικό ενδιαφέρον!

Μπορούσε κάποιος να φανταστεί μες τη γραφή της διάσημης Jane Austen να παρεμβάλλονται ζόμπι, νίντζα, Σαολίν, σπαθιά κατάνα και ανατολική φιλοσοφία; Όχι και για αυτό το επίτευγμα του Seth Grahame Smith είναι πράγματι αξιοπρόσεκτο! Πήρε την κλασσική διήγηση και πραγματικά την εμπλούτισε, της πρόσθεσε στοιχεία που δεν υπάρχουν και κανένας φυσικά δε θα φανταζόταν ποτέ να τα διαβάσει σε βιβλίο αγγλικής ρομαντικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα, όπως σκηνές μάχης με μαχητές που πετάνε θανατηφόρα αστέρια και ζόμπι που λαχταρούν να καταβροχθίσουν ανθρώπινα μυαλά κι αντ’ αυτού τρώνε καμιά φορά κουνουπίδια, μέχρι τις μάχες της Ελίζαμπεθ και του Ντάρσυ χέρι-χέρι εναντίον απέθαντων και τα πιπεράτα σχόλια για το πόσο προικισμένος σωματικά φαίνεται ο κατά τα άλλα τζέντλεμαν πρωταγωνιστής της ιστορίας! Η όλη παρουσίαση των γεγονότων συχνά απομακρύνεται από το είδος του ρομαντικού δράματος και αποκτά στοιχεία περιπέτειας μέχρι και κωμωδίας! Δεν το λες και μικρό πράγμα αυτό για ένα βιβλίο που στην κλασσική του μορφή χαρακτηρίζεται από πολλούς μελό!

Έχοντας δει σε τηλεόραση και κινηματογράφο αρκετές εκδοχές του κλασσικού έργου “Περηφάνια και Προκατάληψη” της μεγάλης Αγγλίδας συγγραφέως, μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα από το τολμηρό εγχείρημα, το οποίο θαρρείς και φέρνει τους πασίγνωστους ήρωες για πρώτη φορά πιο κοντά στη σημερινή εποχή, στο πλατύ κοινό, τους προσθέτει ενδιαφέροντα και πρωτότυπα χαρακτηριστικά, τους ψυχογραφεί καλύτερα, σε βάθος. Κάτι που με σόκαρε ευχάριστα ήταν οι αναφορές στους πρεσβύτερους Bennet, δηλαδή στους γονείς της Ελίζαμπεθ, οι οποίοι ναι μεν περιγράφονται ως ένα αταίριαστο ζευγάρι με πολλά προβλήματα από την Jane Austen, όμως στη διασκευή του Smith περιγράφονται ακόμη και ως άπιστοι σύζυγοι, με ευκαιριακές εξωσυζυγικές σχέσεις αμφότεροι, παρά τα ήθη της εποχής τους! Τι τόλμημα για δύο κλασσικούς ήρωες της λογοτεχνίας!

Είτε από απλή περιέργεια, είτε επειδή θέλετε να ξανά διαβάσετε το γνωστό αυτό βιβλίο με μια τελείως διαφορετική διάθεση και ματιά, αξίζει να τολμήσετε την ανάγνωση αυτής της διασκευής που δε μειώνει την αξία του πρωτόλειου αλλά χτίζει επιπλέον και παράλληλα με αυτό έναν καινούριο, συναρπαστικό κόσμο! Πάω στοίχημα πως θα λατρέψετε όσο εγώ την εικονογράφηση!