Η δικιά μου εύκολη βασιλόπιτα!

Φέτος, μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν ξέραμε από πού θα αγοράζαμε την καθιερωμένη βασιλόπιτα μας. Εντέλει, είπαμε να το αφήσουμε και να δοκιμάσω εγώ να κάνω μια σπιτική βασιλόπιτα (μα είμαι θρασύτατη, το ξέρω!).

Έψαξα να βρω εύκολες συνταγές για βασιλόπιτα, κυρίως αυτές που προτείνουν βασιλόπιτες κέικ, γιατί με τις άλλες που μοιάζουν με τσουρέκια, τι να πω… αγχώνομαι! Παίζει φυσικά ρόλο και ότι μέχρι φέτος δεν είχα επιχειρήσει ποτέ να φτιάξω βασιλόπιτα οπότε είπα να ξεκινήσω με εύκολες διαδικασίες, μην πάω κατευθείαν σε extreme πειραματισμούς!

Ορίστε λοιπόν τι έκανα σαν πρωτάρα της βασιλόπιτας, ακολουθώντας τις βασικές γραμμές αυτής της συνταγής της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου: https://www.argiro.gr/recipe/basilopita-keik/

Βέβαια εγώ έκανα τις δικές μου αλχημείες με βάση τα υλικά που είχα! 😉

Υλικά:

250 γραμμάρια Becel ProActiv (προσέχουμε τη χοληστερίνη μας όπως καταλάβατε!)

1 ½ κούπα ζάχαρη

2 αυγά (είπαμε, προσέχουμε!)

2 βανίλιες

ξύσμα από ένα μέτριο πορτοκάλι

1 ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα (θα δείτε πώς θα μοσχοβολάει όλο τι σπίτι!)

μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη μοσχοκάρυδο

5 κουταλιές της σούπας κονιάκ Metaxa (ή όποιο άλλο προτιμάτε)

1 μπέικιν πάουντερ

3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κούπα ημίπαχο γάλα

Άχνη για το πασπάλισμα μετά το ψήσιμο

Εκτέλεση:

Σε μια μεταλλική σαλατιέρα (ή ένα τεράστιο μπολ σαν μικρή λεκάνη τέλος πάντων) ρίξτε τη ζάχαρη και προσπαθείστε να τα αναμείξετε. Φροντίστε το βούτυρο να είναι τουλάχιστον σε θερμοκρασία δωματίου για να αναμειγνύεται εύκολα με τη ζάχαρη. Εν συνεχεία ρίξτε τα δυο αυγά μέσα και φτιάξτε ένα ωραίο μείγμα έτοιμο να υποδεχθεί στη συνέχεια τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το κονιάκ. Ανακατέψτε καλά για 2 λεπτά για να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Ρίξτε και το μπέικιν πάουντερ και ξανά ανακατέψτε. Στη συνέχεια ετοιμάστε την κούπα με το γάλα και την πρώτη κούπα με το αλεύρι σας. Ετοιμαστείτε να προσθέτετε γάλα και αλεύρι εναλλάξ. Ξεκινήστε με μισή κούπα αλεύρι. Ανακατέψτε. Μετά λίγο γάλα. Ανακατέψτε και μετά ξανά ρίξτε αλεύρι. Συνεχίστε έτσι μέχρι να μπουν μες στο μείγμα τόσο όλο το γάλα, όσο και οι τρεις κούπες αλεύρι. Ανακατέψτε καλά αλλά όχι για πολλή ώρα αν δείτε πως το μείγμα σας είναι έτοιμο για ψήσιμο. Εγώ σημειωτέον όλα τα έκανα με το χέρι και όχι με κάποιο μίξερ!

Βουτυρώστε το ταψί σας. Συνήθως τη βασιλόπιτα τη βάζουν σε στρογγυλό ταψί αλλά εγώ δυστυχώς δεν είχα κάποιο κατάλληλο και προτίμησα να τη βάλω σε ένα ορθογώνιο που με βολεύει πολύ!

Ρίξτε το μείγμα σας μέσα στο βουτυρωμένο ταψί (προτείνω στη βάση του ταψιού να έχετε αντικολλητικό χαρτί!) και ενώ πέφτει το μείγμα ρίξτε μέσα το φλουρί σας (ενδεχομένως ένα νόμισμα τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο). Προθερμάνετε για λίγα λεπτά τον φούρνο σας κι έπειτα βάλτε το ταψί στη μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς πάνω-κάτω με αέρα (ή στους 170 με αντιστάσεις) για περίπου 60 λεπτά.

Πριν βγάλετε τη βασιλόπιτα απ’ το φούρνο βυθίστε ένα μαχαίρι στο κέντρο της για να δείτε αν ψήθηκε. Αν το μαχαίρι βγει στεγνό, τότε η βασιλόπιτα είναι έτοιμη! Αν βγει με υπολείμματα ζύμης πάνω του, τότε η βασιλόπιτα χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο!

Μόλις βγάλετε το ταψί από το φούρνο αφήστε τη βασιλόπιτα να κρυώσει (αφήστε την για μια ώρα αν είναι δυνατόν) και μετά αναποδογυρίστε την στην πιατέλα που θέλετε να τη σερβίρετε και πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.

Καλοφάγωτη! Και με το καλό να βρεθεί το φλουρί από τον/την τυχερό/η της χρονιάς!

Καλή χρονιά παιδιά! 🙂