Το δικό μου εύκολο cheesecake με μαρμελάδα δαμάσκηνο!

Εναλλακτικός τίτλος “Το cheesecake της πρωτάρας!”. Κι εξηγώ: Έχοντας κλείσει προ πολλού τα 30 και μην έχοντας ποτέ δοκιμάσει να φτιάξω cheesecake, θεωρούσα πως πρόκειται για κάτι περίπλοκο να φτιαχτεί! Παρ’ όλο όμως που επί έτη πολλά παρέμενα αδαής περί cheesecake πριν μέρες κοιτώντας το ψυγείο μου συνειδητοποίησα πως είχα δυο βαζάκια σπιτική μαρμελάδα δαμάσκηνο τα οποία μου τα δώρισε πριν καιρό μια πολύ αγαπημένη μου κυρία. Σκεπτόμενη πως δεν ήθελα να τα δω να χαλάνε αποφάσισα να τα χρησιμοποιήσω άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Θα επιχειρούσα που λέτε να φτιάξω για πρώτη φορά στη ζωή μου cheesecake! Και ψάχνοντας για εύκολα cheesecake συνειδητοποίησα πως δύσκολα θα έβρισκα κάποιο ιδιαίτερα περίπλοκα παρασκευασμένο! Πήρα λοιπόν θάρρος και προχώρησα με την αγορά των υλικών και ιδού τα αποτελέσματα παρακάτω. Ένα έχω να δηλώσω: Αφού το έκανε η 30αρα πρωτάρα της ζαχαροπλαστικής, μπορείτε κι εσείς!

Υλικά:

250-300 γραμμάρια μπισκότα τύπου digestive

200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

300 γραμμάρια κρέμα τυριού (εγώ χρησιμοποίησα τη συσκευασία XL philadelphia)

100 γραμμάρια βούτυρο (εγώ επέλεξα να παίξω υγιεινά και χρησιμοποίησα becel)

1 φακελάκι βανίλια

50 γραμμάρια άχνη ζάχαρη (επειδή εγώ δεν το ήθελα πολύ γλυκό το cheesecake)

ξύσμα λεμονιού και χυμός από μισό λεμόνι

ένα μικρό βαζάκι μαρμελάδα της αρεσκείας σας (βάλτε φαντασία!)

Εκτέλεση:

Βάλτε σ’ ένα φλιτζανάκι το βούτυρο και για 1-2 λεπτά βάλτε στο φούρνο μικροκυμάτων για να λιώσει.

Μέσα στον κάδο του μίξερ σας βάλτε τα μπισκότα σε κομμάτια (δε χρειάζεται να τα θρυμματίσετε, απλά να τα χωρέσετε όλα). Ξεκινήστε να “χτυπάτε” προκειμένου να αρχίσουν να γίνονται ψίχουλα.

Με το που δείτε πως προχωράει καλά το θρυμμάτισμα, προσθέστε το λιωμένο βούτυρο. “Χτυπήστε” και πάλι μέχρι το βούτυρο να απορροφηθεί καλά και ομοιόμορφα μες τα μπισκότα.

Σε μία φόρμα δαχτυλίδι περίπου 25 εκατοστά απλώστε το μείγμα σας και μ’ ένα κουταλάκι σιγουρευτείτε πως θα καλύψει όλη την επιφάνεια της φόρμας και θα είναι αρκετά λείο. Η βάση του γλυκού σας είναι έτοιμη! Βάλτε την στο ψυγείο να κρυώνει όσο προχωράτε με τη διαδικασία του γλυκού.

Στην συνέχεια ετοιμάζουμε την κρέμα του cheesecake. Αφού ξεπλένουμε τον κάδο του μίξερ ρίχνουμε μέσα την κρέμα τυριού, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, την άχνη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και “χτυπάμε” μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό (όχι υπερβολικά), κρεμώδες μείγμα.

Παίρνουμε τη λευκή κρέμα και με κουτάλι την απλώνουμε πάνω στην μπισκοτένια επιφάνεια! Φροντίζουμε να την καλύψουμε ολόκληρη και προσπαθούμε με το κουτάλι να κάνουμε την κρέμα μας όσο πιο λεία μπορούμε ώστε το cheesecake μας να είναι έτοιμο για την επικάλυψη μαρμελάδας!

Αφήνουμε το γλυκό αρκετές ώρες στο ψυγείο για να κρυώσει καλά και να “δέσει”. Ιδιαίτερα η κρέμα πρέπει να παγώσει καλά πριν στρώσουμε από πάνω την μαρμελάδα. Εγώ προσωπικά είχα το γλυκό στο ψυγείο ένα ολόκληρο βράδυ πριν το σερβίρω.

Λίγες ώρες πριν το σερβίρισμα άπλωσα πάνω από την κρέμα τη μαρμελάδα δαμάσκηνο και φρόντισα να καλύψω όλη την επιφάνεια του γλυκού. Ενημερώνω πως η μαρμελάδα δύσκολα θα παγώσει και θα σταθεροποιηθεί πάνω στο γλυκό σας αλλά απ’ την άλλη δεν είναι αυτός ο σκοπός. Θέλετε απλά να δώσει την έξτρα γλύκα της και τίποτε παραπάνω!

Την ώρα του σερβιρίσματος αφαίρεσα το δαχτυλίδι της φόρμας για να μπορώ να κόψω μ’ ευκολία τα κομμάτια. Το τελικό αποτέλεσμα το βλέπετε στις φωτογραφίες! Συγνώμη που δεν έχω μια καλύτερη λήψη αλλά ήταν αυτές που πρόλαβα να τραβήξω πριν το γλυκό κυριολεκτικά εξαφανιστεί μέσα σε 20 λεπτά απ’ τους καλεσμένους μου!

Δε φαίνεται εύκολο; Πιστέψτε με, είναι! Κάντε το αύριο κιόλας!

Καλοφάγωτο!